Ajankohtaista

  Suomen änkytysyhdistys ry (SÄY) on etujärjestö änkyttäville ihmisille sekä kaikille heille, joita änkytys tavalla tai toisella koskettaa esimerkiksi työn, perheen tai ystävyyssuhteiden kautta.

  Änkytys on tahdosta riippumaton puheen häiriötila, joka ilmenee tyypillisesti venytyksinä (ääääääänkytys), toistoina (ä-ä-ä-ä-änkytys) tai täydellisinä puheen salpautumisina, jotka voivat kestää jopa useita minuutteja. Muista puhehäiriöistä poiketen änkyttäminen on sidoksissa kommunikaatioon, ei pelkästään puheen tuottamiseen. Lisää tietoa änkytyksestä


  Vertaistuessa on voimaa! Yhdistys toivottaa kaikille loistokasta alkanutta uutta vuosikymmentä – ja tohtii muistuttaa, että toimintaamme saa ja kannattaa tulla mukaan koska tahansa. Jäseneksi liittyminen käy käden käänteessä.

  ***** KORONAVIRUSTIEDOTE 15.3.2020 *****
  SÄY peruu kaikki viralliset vertaistapaamiset toukokuun loppuun asti koronaepidemian vuoksi. Porin kevättapaaminen 17.–19.4.2020 sekä puhekerhojen tapaamiset perutaan.

  SÄY suhtautuu vakavasti suositukseen välttää ei-välttämättömiä lähikontakteja harrastustoiminnassa ja vapaa-ajalla. Tartuntojen vähentäminen on erityisen tärkeää riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi.

  Mahdollisen korvaavan tapaamisen sekä sääntömääräisen kevätkokouksen järjestämisestä tiedotetaan myöhemmin. Hallitus selvittää mahdollisuutta myös videoyhteydellä toteutettaviin vertaistapaamisiin. Niistäkin tiedotetaan myöhemmin lisää.

  Jos Porin tapaamiseen osallistumisesta on syntynyt sinulle kuluja, ota yhteyttä hallitukseen, niin pyrimme korvaamaan kulut: info(at)ankytys.fi.

  Tilanne ei tarkoita kuitenkaan sitä, ettei vertaistukea olisi saatavilla.

  Jos kaipaat änkytykseen liittyvissä asioissa etävertaistukea ja keskustelukaveria, voit esimerkiksi:

 • Laittaa meille viestiä Facebookissa tai Instagramissa: vastaamme mielellämme!
 • Ottaa yhteyttä vertaistukihenkilöömme Jariin puhelimitse, tekstiviestillä tai WhatsAppilla numerosta 044 210 2564 tai sähköpostitse jari.hietala(at)ankytys.fi.
 • Osallistua änkyttäjille suunnattuun ryhmäkeskusteluun WhatsAppissa! Laita rohkeasti viestiä yhteyshenkilö Mikalle numeroon 040 66 333 61: aloita vain kertomalla nimesi ja ikäsi, niin sinut ohjataan ryhmäkeskusteluumme.

  Jaksamista kaikille tämän uuden tilanteen äärellä toivottaen:

  Yhdistyksen hallitus

  TULEVAT TAPAHTUMAT:

 • Kevättapaaminen 17.–19.4.2020 Sokos Hotel Vaakunassa Porissa, kevätkokous 19.4. (PERUTTU)
 • Kevättapaamisen korvaava valtakunnallinen kesätapaaminen (suunnitteilla)
 • Erasmus-nuortenleiri Alankomaissa 25.7.–2.8. Ilmoittautuminen on päättynyt helmikuussa.
 • Pohjoismainen änkytysseminaari Tukholmassa 4.–6.9. Ennakkoilmoittautuminen alennushintoineen päättyy kesäkuuhun mennessä, mutta varsinaista deadlinea ei ole.
 • KUNTOUTUS:

 • Tietoa vuoden 2020 sopeutumisvalmennuskursseista
 • ***** SURUILMOITUS 29.3.2020 *****

  Yhdistyksemme pitkäaikainen aktiivi ja hallituksen sihteeri Eero Hämäläinen menehtyi yllättäen tällä viikolla.

  Eero oli lämmin, hyväsydäminen ja lempeä ihminen. Hän teki vuosikausia töitä yhdistyksemme eteen ja jaksoi väsymättä neuvoa sekä ohjeistaa uusia aktiiveja löytämään paikkansa yhdistyksessä.

  Eeron poismeno on suuri menetys yhdistykselle, mutta moni meistä yhdistyksen jäsenistä menetti myös ystävän.

  Kirjoitamme muistokirjoituksen seuraavaan yhdistyksen jäsenlehteen ja toivommekin teiltä muistoja ja tarinoita Eerosta, jotta voimme muistella häntä yhdessä. Muistoja voi laittaa sähköpostitse osoitteeseen laura.raerinne(at)ankytys.fi.

  Eeroa kaivaten ja lämmöllä muistaen,
  Suomen änkytysyhdistys ry:n hallitus

  -----------------------------------------------
  VIIMEVUOTISIA TAPAHTUMIA:

 • Kevättapaaminen Turussa 5.–7.4.2019. Ohjelmaan kuului muun muassa pakohuonepeli ja keilausta.
 • Kansainvälinen änkytysseminaari järjestettiin Islannissa 23.–27.6.2019 Mukana Suomesta oli yksi jäsen sekä yhdistyksemme varapuheenjohtaja. Matkakertomukset voit lukea lokakuun jäsenlehdestä.
 • Erasmus-nuorisoleiri 20–30-vuotiaille änkyttäville nuorille järjestettiin Alankomaissa 3.–11.8.2019 Noin neljänkymmenen osallistujan joukossa oli mukana seitsemän suomalaista. Esittelyvideo löytyy YouTubesta.
 • Syystapaaminen, 50-vuotisjuhlatilaisuus ja syyskokous järjestettiin 28.–29.9.2019 hotelli Rosendahlissa Tampereella. Mukana lauantain juhlaillallisella oli 51 osallistujaa ja sunnuntaisessa syyskokouksessa 24.
 • Aktiivien koulutustilaisuus Tampereen Varalassa 2.–3.11. Viikonlopun aikana pohdittiin yhdistyksen suuntaviivoja ja ideoitiin viestintää – alkunsa sai viimein yhdistyksen oma Instagram-tili.

 • Puheenjohtaja Laura järjesti yhdistyksen 50-vuotisjuhlat Rosendahl-hotellilla, ja juhlahumun keskellä ehdittiin vähän valokuvatakin.


  Marraskuun aktiiviviikonloppuna päästiin kaavailemaan tulevaa – sekä samalla toivottamaan tervetulleeksi uusia nuoria aktiiveja.

  MUITA UUTISIA:

 • ** LASKUTUSOSOITTEEMME ON MUUTTUNUT ELOKUUSSA 2019 **
  Laskut:
  Suomen änkytysyhdistys
  c/o Milla Lindqvist
  Puutarhakatu 24 C 21
  20100 Turku
  Vaihtoehtoisesti laskun voi lähettää sähköpostiosoitteeseen:
  info@ankytys.fi
 • Yle: Vanhempia huolettaa tiukentunut linjaus puheterapian saamiseksi. Kela myöntää, että asiakkaat saavat vähemmän puheterapiaa kuin ennen.

ÄNKYTYKSESTÄ MEDIASSA:

ESITTEITÄ:

Katso lisää tästä

Katso myös: Ohjeita maahanmuuttajille

Itse tulostettavia esitteitä useilla eri kielillä